29/09/2024
  1. Anasayfa
  2. İpuçları
  3. İlk Kez Kamp Yapacaklara İpuçları

İlk Kez Kamp Yapacaklara İpuçları

Herşey dahil sistemi reddeden, doğayla iç içe harika bir tatil yapmak isteyenlerin aklına gelen ilk şey. Kamp yapmak!

Peki bu kamp yapmak basit  bir şey mi? ‘’Ne var canım kampta? Çadır, sandalye, battaniye, mangal, sohbet, muhabbet oooohhhhhh’’  demeyin. Yani deyinde siz yine bu kadar malzemeyle yola koyulmayın.

İlk Defa kamp yapacaksınız ve mevsimlerden; ‘’ geldi bahar ayları gevşedi gönül yayları’’ mevsimiyse tamam. İşler bir nebze kolay. Şimdi başlıyoruz.

1.       ÇADIR

İlk iş bir çadır almak.  Peki ama nasıl bir çadır? Önce ihtiyacınızı ve genelde gitmek istediğiniz yerleri düşünün. Ben kış aylarında çadır kurmam diyorsanız üç mevsim sizin için ideal bir çadır. Üç kişilik çadırdan daha büyük olanları da çok önermiyoruz. Kurulumu baya zahmetli. Kamptan hemen soğumanızı istemeyiz. Ayrıca kaç penceresi var? Havalandırması, içinde ayrı gözü, fener asılabilecek yeri mevcut mu?Bunlar önemli. Ayrıca çadır boyutumuza uygun çadır altlığı almayı da unutmayalım. Çadırı alınca evde kuralım ki kampa gittiğimizde zorlanmayalım.

2.       UYKU TULUMU

Çadırı aldık. Şişme yatak mı yoksa mat mı kullanacağız? İşte en büyük soru işaretlerinden birisi daha. Ama bizce her ikiside. Sadece şişme yatak almak sizi üşütebilir. Çünkü içi havayla dolan yatak, zeminle direk temasta bulunduğu için soğuğu çeker. Ama önce mat serip üzerine şişme yatak koyarsanız keyfinize keyif katarsınız. Peki uyku tulumu? Çok pahalı bir şey alamam derseniz en azından 0 dereceye kadar koruyabilenlerden olsun. Geceleri hava soğukluğu düşebilir diyerek yanımıza birde sıcak su torbası alıyoruz. Şişirilebilir yastıklardan da aldık mı yanımıza bu iş tamam.

3.       ALETLER

Kendinize bir piknik çantası hazırlayın. Çatal, kaşık, bardak, tabak, bıçak, kilitli saklama kapları, peçete, tuz, baharat, küçük bir kavanoz sıvı yağ, sabun, piknik örtüsü, türk kahvesi, çay, şeker, içme suyu vb. malzemelerden başka, mangal, çaydanlık, tüp, çıra, çakmak, kafa lambası, kamp sandalyesi, tava, ızgara,i p, termos, cezve, böcek spreyi, ıslak mendil, ağrı kesici, powerbank, çöp poşeti, ilk yardım kiti ve en önemlisi İsveç Çakısı. Bu Kadar çok malzeme arabayla gidecekseniz tabi. Otostopla gidiyorsanız yükte hafif ve birincil ihtiyaçlarınızı alınız.

4.       KAMP ALANI

Malzemeleri aldık. Tamam ama nerede kamp kuracağız? İlk defa kamp kuracaksanız ücretli kamp alanlarını öneriyoruz( milli parklar, kamp alanları v.b.). Çünkü tuvalet, duş, elektrik tarzında sorunlarının olmayacağı gibi, eksik bir şeyleriniz çıktığında yardım alabileceğiniz kişiler mutlaka bulursunuz. Kamp alanını seçtikten sonra en önemli unsur çadırı kurmaktır. Çadırı kuracağımız alanın düz olması önemli. Çünkü gece uyurken eğim ne taraftaysa kan dolaşımı o tarafta yoğunlaşacaktır. Bu sebepten dolayı sabah uyandığınızda baya huzursuz olursunuz. Zemin düzlüğü kadar güneşin nereden doğup battığı da çok önemli. Sabah keyifli bir şekilde uyanmak yerine yüzünüze vuran güneş ışığıyla uyanmak istemiyorsanız buna mutlaka dikkat edin.

5.       YİYECEK

Önerilerimiz tabi ki hemen bozulmayan yiyeceklerdir. Ton balığı, makarna, sebzeler, reçel, kaşar peyniri, çikolata, zeytin gibi yiyecekler, güneşe çok maruz kalmadıkları sürece çabuk bozulmazlar. Tabi ilk gün yemek için tavuk, balık gibi yiyecekleri de alabilirsiniz. Patates ise kampların vazgeçilmezi. At köze pişsin! Bunların yanısıra kampların olmazsa olmazı marshmallow! Muz ve çikolatayı da unutmayalım tabiki.

Ayrıca;

·         Limonata, gazoz gibi tatlı içeceklerin boş kutularını çadırınızın etrafında bırakmayın.

·         Ağaçların tam altında ateş yakmayın.

·         Çöplerinizin ağzını iyi bağlayın ve çadırınızdan uzak bir yerde (kampınız bitince mutlaka onu oradan alın ve çöpe atın) biriktirin.

·         Gündüz çadırınızın fermuarını kapalı tutun. Gece uykunuzun en tatlı yerinde böceklerle ve sineklerle uğraşmak istemezsiniz.

·         Yemek yaptığınız kapları ya iyice yıkayın ya da çadırınızdan uzak bir yere koyun. Çünkü yemek kokuları birçok aç hayvanı etrafınıza çekebilir.

·         Sizden başka kampçılar varsa onlara mutlaka ‘’merhabaaaaa’’ deyin.

·         Kamp bitimi doğa zarar verecek hiçbir şey bırakmayın. Çöplerinizi toplayın.

 

 

Burcu Mazlum

Burcu Mazlum

Yaşadığı Şehir: ANKARA Üyelik Tarihi: 29/11/2018

 

 

Yorum yapmak için giriş yapınız.