Patara Antik Kenti
Patara Antik Kenti Fethiye- Kalkan arasında bulunmaktadır. Likya uyarlığının en önemli ve en eski şehirlerinden biri olan Patara, arkeolojik ve tarihsel değerlerinin yanında caretta carettalarında yuvalarının bulunduğu yerdir.
Patara Antik Kenti Tarihi:
Hitit metinlerinde (İ.Ö.13. yy) şehrin adı Patar olarak geçmektedir. Kazılarda ele geçen bulgulara göre kuruluşu Demir Çağı’na kadar uzanan bu kent, Xanthos Vadisi’nde denize açılabilecek tek yer olması sebebiyle her çağda önemini korumuştur.
İ.Ö. 3. Yy’da Ptolemaios egemenliğine girmesiyle Likya’nın önder kenti olmuştur. Bir süre sonra Likya’nın başkenti gibi görülür. Bu durum Patara’nın Roma’ya karşı özerkliğini ve Rhodos’a karşı da bağımsızlığını kazandığı İ.Ö. 167/168 yılında resmileşir ve Patara Likya Birliği’nin başkenti olur. İ.S. 74’te Likya ile Pamphylia birleştirilerek tek eyalet haline getirilir ve Patara’nın başkentliği devam eder.
Patara, Apollon’un en önemli kehanet merkezi olarak ün yapmıştır. Bizans Dönemi’nde de öenmini devam ettiren kent Hristiyanlar için önemli bir merkez olmuştur. “Noel Baba” diye anılan Sain Nicholaos, Pataralı’dır.
Şehirde Bulunan Kalıntılar:
-Likya tipi lahitler,
-Tiyatro
-Vespasian Hamamı,
-Korinth Tapınağı,
-Liman,
-Tahıl Ambarı,
-Parlamento Binası
-Delik Kemer
Patara’ya Nasıl Gidilir?
Patara Antik Kenti Kalkan’a 16 km, Kaş’a ise 42,5 km uzaklıktadır. Kaş-Fethiye karayolunun 10. Km’de Ova Beldesi girişindeki göbekten sahile dönülerek ulaşılabilir. Yönlendirici tabelalar bulunmaktadır.
Kendi aracınız yoksa, Kaş’tan ve Kalkan’dan Patara dolmuşları ile ulaşılabilir.
Ziyaret Saatleri
Yaz Dönemi: 08:30-19:30 (15 Nisan – 2 Ekim)
Kış Dönemi: 08:30-17:00( 3 Ekim-14 Nisan)
Ayrıca Dini Bayramların ilk günü öğleye kadar kapalıdır.
-Müze kart geçerlidir.
-Otopark ve WC bulunmaktadır.
Buraya kadar gelmişken mutlaka Patara Plajı’na ve Patara Kum Tepelerine gidiniz. Şiddetle tavsiye edilir.
Patara Plajı
12 km’lik sahil uzunluğu ve 1500 metreye ulaşan genişliği ile dünyanın 1. En uzun plajı unvanına sahip Patara Plajı aynı zamanda Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtlama alanı olduğu için sabah 8 akşam 8 arası kullanıma kapalıdır.
Burada Kaş Belediyesi’ne ait günübirlik tesis bulunmaktadır. Sadece bu bölümde şezlong ve şemsiye bulunmaktadır. Dilerseniz burada kiralama yapabilir ya da upuzun plajın istediğiniz yerine havlunuzu serip incecik kumun ve sığ denizin tadını çıkarabilirsiniz.
Plaja giriş ücretlidir fakat müze kartınız varsa ücretsiz bir şekilde giriş yapabilirsiniz. Ayrıca Patara Antik Kenti’ne de müze kartsız ücretli giriş yaptıysanız aynı biletle buraya ücret ödemeden de girebilirsiniz. Sakın haaa biletinizi atmayın. :)
Patara Kum Tepeleri
Patara’ya kadar gidip çarşı içinden ikiye ayrılan yola geldiğinizde düz giderseniz Antik Kent’e, sağa dönerseniz yolun sonunda kum tepelerini görürsünüz.
Eski Türk filmlerinin çöl sahnelerinin de çekildiği bu bölüme kesinlikle gün batımı gitmelisiniz.