03/12/2024
  1. Anasayfa
  2. Yurt İçi
  3. Tlos Antik Kenti

Tlos Antik Kenti

Seydikemer’in Yaka mahallesi sınırlarında olan Tlos Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndedir.

M.Ö. 14. Yüzyıl Hitit belgelerinde Dlawa, Likya yazıtlarında ise Tlawa olarak kayda geçen antik kent, Likya Bölgesi olarak bilinen coğrafyanın en eski yerleşim birimidir.

Tlos kalesine çıkarken yamaçtaki kayalara oyulmuş tapınak mezarlar bulunmaktadır. Bu mezarların en görkemlisi kanatlı at Pegasus’un üç başlı canavar Chimera ile savaşırken resmedildiği Bellerephontes’e ait mezar anıtıdır.

 

Tlos, arkeolojik, kültürel, dini ve ekonomik açıdan bölgenin parlayan yıldızı konumundadır. Varlığı, Neolitik dönemden Demir Çağa kadar kesintisiz devam etmiştir. Hatta Hititlerin yazılı kaynaklarında. (Anal Yıllık) Tlos’tan ülke diye bahsedilmiştir.

 Likya kentleri arasında başlangıçtan itibaren her ne kadar sürekli bir birliktelik gözlemlense de, M.Ö. 540 yıllarında Harpagos önderliğinde Pers ordularının Likya’yı istila etmesiyle bağımsızlık yitirilir ve beylikler dönemi sonuna kadar tüm Likya Bölgesi Pers egemenliği altında kalır. M.Ö. 360 yıllarında Limyra Beyi Perikle’nin Perslere karşı başlattığı bağımsızlık savaşının başarısızlıkla sonuçlanması ardından Likya kısa bir süreliğine Karya Bölgesi’ne bağlanır. M.Ö. 333 yılında Büyük İskender Likya’ya egemen olmuştur. İskender’in ölümünün ardından egemenlik sırasıyla Antigonoslar, Ptolemaioslar, Seleukoslar ve Rodos arasında sürekli el değiştirmiştir. Likya’nın bu karmaşık dönemi, M.Ö. 168/67 yıllarında Roma Senatosu tarafından Likya’nın bağımsızlığının tanınması ve böylece de Likya Birliği’nin resmileştirilmesiyle son bulmuştur. Tlos Antik Kenti Xanthos, Patara, Pinara, Olympos ve Myra gibi birliğin üç oy hakkına sahip en büyük altı şehrinden biri olarak kabul edilmiştir. M.S. 43 yılında Roma İmparatoru Claudius Likya Bölgesi’ni bir Roma eyaletine dönüştürür. Bu dönemde de Tlos birlik içindeki önemini korumuş ve Metropolis ünvanını taşımaya devam etmiştir. Bu önemden kaynaklanmış olsa gerek ki, Patara’da dikilen Yol Klavuz Anıtı’nda vurgulandığı gibi, Likya yol ağı yedi farklı yönden Tlos’a bağlanmış; güneyde Xanthos’tan, güneybatıda Pinara’dan, batıda Telmessos’tan, kuzeybatıda Kadyanda’dan, kuzeyde Araxa’dan, kuzeydoğuda Oinoanda’dan ve doğuda Choma’dan gelen ticari yollar Tlos’da kesişmiştir.

Hristiyanlık tarihi açısından da önemli bir merkez olan Tlos, Likya’nın en önemli piskoposluk merkezlerinden biridir.

Mitolojiye göre;

Tanrıça Athena, kanatlı at Pegasus’u, ağzından ateş püsküren canavarla savaşmaya giden Bellerofon adlı yiğit gence vermiş. Bellerofon, Pegasus sayesinde canavarın alevlerinin erişmeyeceği yüksekliklere çıkıp oklarıyla onu öldürmeyi başarmış. Bu başarısının ardından Likya Kralı’nın kızı ile evlenmiş, tahtın varisi olmuş. Yiğit Bellerofon’un uzun yıllar mutlu yaşadığı kent işte Tlos. Zamanla başarılarıyla kibre kapılan Bellerofon, tanrıların öfkesini çeker.

Hatta kibrinin sonucu olarak bir gün Pegasus’a binerek Olympos’a çıkmayı bile dener. Zeus’un gazabına uğrar ve Bellerophontes’in bindiği Pegasus’a bir at sineği musallat eder. Atın kuyruğunun altına yerleşen bu sinek atı ısırır ısırmaz at Bellerophontes’i üzerinden atar. Gözden kaybolana dek yukarıya çıkmış olan Bellerophontes büyük bir hızla yere düşer. Bir zamanlar düşmanlarının korkulu rüyası olmuş kahraman hayatının sonuna dek tanrılar tarafından lanetmiş sakat ve kör birisi olarak yaşar.

Efsane işte :)

-Müze Kart geçerlidir.

-Yamaçtaki tapınak mezarları için gişeden geçip ücret ödemeniz yada müze kart göstermelisiniz. Fakat Hamam tarafında herhangi bir gişe yok ve rahatça, elinizi kolunuzu sallayarak girebiliyorsunuz. Bu da bir dip not olsun:)

- WC falan yok.. Büfe de yok..

-Otopark yok ama etrafı çok müsait, park sorunu yaşamazsınız.

 

Gezginimizi instagramdan da takip etmek isterseniz;

https://www.instagram.com/burcumazlum_/?igshid=1hkd5y50d179s

 

Galeri

Burcu Mazlum

Burcu Mazlum

Yaşadığı Şehir: ANKARA Üyelik Tarihi: 29/11/2018

 

 

Yorum yapmak için giriş yapınız.