Göbeklitepe- Dünyanın İlk Tapınağı
1986 yılında Şanlıurfa’ da bir çiftçi, tarlasını sürerken bir heykel buldu. Herhangi bir taş olduğunu düşünse de, değerli olabilir diye duyarlılık göstererek Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi yetkililerine teslim etti. İlk olarak ne olduğu anlaşılamasa da, müzede korunmaya alındı.
Nevari Çori’ de kazı yapmaya gelen Alman Prof. Dr. Klaus Schmidt, bu heykeli müzede görür ve çok önemli olduğunu düşünür. 1995 yılında alınan izinler sonrası, bölgede kazı yapmaya başlanır. Kazılarda Neolitik döneme ait 3 ile 6 metre arasında değişen boylarda, yabani hayvan figürlü ‘’T’’ biçimli dikili taşlar bulundu. Bu taşların insanları temsil ettiği düşünülmektedir. Taşlar üzerinde akrep, tilki, boğa, yılan, yaban domuzu, aslan, turna ve yaban ördeği figürleri bulunmaktadır.
Yapılan kazılarda edinilen bilgiye göre, Göbeklitepe tam 12.000 yaşındadır. Dünyanın en eski yapıları olarak bilinen Stonehenge’den 7000, Piramitlerden iste 7500 yıl daha eskidir.
Göbeklitepe’ nin bu tarihe ışık tutan anıtı, onu yapanlar tarafından bilinçli bir şekilde gömülmüştür. Yaşam biçimlerini değiştirmeye başlayan bu topluluk, onlar için önemli olan inançlarını ve kimliklerini, tahrip etmeden kapatıp gitmişlerdir.
Peki neden?