29/06/2024
  1. Anasayfa
  2. Mahkeme Phaselis'teki Betonlaşmaya DUR Dedi!

Mahkeme Phaselis'teki Betonlaşmaya DUR Dedi!

Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan antik Likya kenti Phaselis'in Bostanlık ve Alacasu koyları, birinci derece arkeolojik sit alanı içinde yer almaktadır. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından bir özel şirkete verilen ihale kapsamında bu koylarda halk plajları inşa edilmeye başlanmıştır.

Ancak, çevre örgütleri ve meslek odaları, bu plajların inşasıyla ilgili olarak içerisinde büfe, kafe ve tuvalet gibi ünitelerin bulunduğu projelerin iptalini talep etmişlerdir. Bu talep doğrultusunda açılan davada, Antalya 3. İdare Mahkemesi, nisan ayında yürütmeyi durdurma kararı vermiş ve ihaleyle ilgili yapılmak istenen işlerin telafisi güç veya imkansız zararlara neden olabileceği gerekçesiyle inşaat çalışmalarını durdurmuştur.

Sonrasında, Mimarlar Odası Antalya Şubesi ve diğer kişiler, milli park sınırları içinde olan Phaselis Antik Kenti'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan halk plajı ve günübirlik tesis yapım ihalesine karşı ikinci bir dava açmışlardır. Ankara 11. İdare Mahkemesi, bu davada da yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.

Şu anda ihalenin iptaline yönelik kararın beklendiği belirtilmiştir. Bu mahkeme kararları, Phaselis Antik Kenti'nin doğal ve arkeolojik değerlerinin korunmasına yönelik yapılan çalışmalara yönelik olumlu bir gelişmedir ve projenin uygulanmasının engellenmesi amacıyla alınmıştır.


 

Yorum yapmak için giriş yapınız.