29/06/2024
  1. Anasayfa
  2. İskilip Kalesi'nde Arkeolojik Kazı Çalışmaları

İskilip Kalesi'nde Arkeolojik Kazı Çalışmaları

İskilip Kalesi

Çorum'un İskilip ilçesinde bulunan tarihi İskilip Kalesi'nde Türk bayrağı dikmek için açılan kuyuda bir su sarnıcı keşfedildi ve bu alanda arkeolojik kazı çalışması yapılması planlanıyor.

5 Temmuz tarihinde İskilip Belediye Başkanı Ali Sülük ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaş işbirliği protokolünü imzalayarak tarihi kalede kazı yapılmasının önünü açtılar.

Protokol çerçevesinde, çalışmayı Çorum Müzesi başkanlığında yürütülecek ve Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı Başkanı Doktor Öğretim Üyesi Oktay Gündoğdu, Arkeolog Doktor Öğretim Üyesi Muhammed Görür ve sanat tarihçi-restoratör Esra Gündoğdu gibi akademisyenler akademik destek sağlayacaklar.

İskilip Belediye Başkanı Ali Sülük, yaptığı konuşmada, bu çalışmanın ilçenin kültürel yapısının keşfedilmesi açısından önemli olduğunu belirtti. İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaş ise tarihi kalede su sarnıcı bulunmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı ile gerekli görüşmelerin yapıldığını ve alanda çevre temizliği ile sondaj çalışmalarının kararlaştırıldığını aktardı.

Çorum Müzesi başkanlığında yürütülecek sondaj çalışmasında yerleşim izlerinin aranacağını belirten yetkili, yeni yerleşim izlerinin bulunmasıyla bilimsel kazı çalışmalarına başlanacağını söyledi.

Önceki bir kazı çalışmasında ise 2022 Şubat ayında İskilip Kalesi'nde dev Türk bayrağı direği dikmek için yapılan kazıda, Osmanlı dönemine ait olduğu değerlendirilen bir su sarnıcı bulunmuş ve Çorum Müzesi uzmanları tarafından bölgede yapılan incelemenin ardından hazırlanan rapor, Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne gönderilmişti. Bu keşif, daha geniş bir arkeolojik kazı çalışmasının başlamasına neden olmuş gibi görünmektedir.

Yorum yapmak için giriş yapınız.