Adana'da Gezilecek Yerler
Adana, Seyhan ve Ceyhan nehirleriyle çevrili, tarihi ve doğal güzellikleri bir arada barındıran gastronomi şehirlerinden biridir.
Kebaplardan şalgama, yöresel tatlardan tatlılara varan zengin çeşitleriyle her türlü ihtiyaca cevap verir.
Adana’da gezilecek yerleri sizin için derledik.
- Varda Köprüsü
- Kapıkaya Kanyonu
- Seyhan Nehri
- Taş Köprü
- Adana Merkez Park
- Adana Sinema Müzesi
- Büyük Saat
- Belemedik Vadisi
- Yılankale
- Ulu Cami ve Külliyesi
- Anavarza Ören Yeri
- Kozan Kale
- Kazancılar Çarşısı
- Yağ Camii
- Bebekli Kilise
- Çoban Dede Türbesi ve Parkı
- Karaisalı Dokuzoluk Kanyonu
- Misis Mozaik Müzesi
- Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi
- Simit Şelalesi
- Kurtkulağı Kervansarayı
- Şar Antik Kenti
- Tarihi Roma Köprüsü
- Karataş Tabiat Parkı
- Küp Şelalesi
- Sevgi Adası
Doğal Güzellikler
1-Kapıkaya Kanyonu
Adana şehir merkezine 70 km mesafede bulunmaktadır. İçerisinde 2 adet parkur bulunmaktadır. Bu iki parkurun birisi Varda Köprüsü’ne, diğeri de Yerköprü’ye çıkmaktadır. İki parkurda oldukça uzun olduğu için tedbirli gitmenizde fayda var. Kamp yapmaya da uygun olan kanyona giriş ücretsizdir.
2-Belemedik Vadisi
Belediyeye ait restoran bulunan vadide uygun fiyatlara yemek yiyebilirsiniz. Gezilecek geniş bir alana sahiptir ve piknik yapmak için uygundur. Ayrıca Belemedik istasyonuna kadar geldiğinizde tarihi anıt ağacı ve Alman evleri bulunmaktadır. En güzel ziyaret zamanı sonbahardır.
3- Karaisalı Dokuzoluk Kanyonu
9 oluktan su gelmesinden dolayı bu ismi alan kanyonda yüzebilir, piknik yapabilir ve harika manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
4- Küp Şelalesi
Adana' nın Aladağlar ilçesinde bulunan şelalede toplamda 10 tane farklı şelale bulunmaktadır. Keyifli doğa yürüyüşleriyle beraber buz gibi kaya göletlerinde yüzebilirsiniz.
5- Çakıt Vadisi
Belemedik Vadisi ve Kapıkaya Kanyonu ile komşu olan vadinin seyir terasında manzara seyredebilir, eşsiz fotoğraflar çekebilirsiniz.
Tarihi Yapılar ve Müzeler
1-Taş Köprü
Akdeniz’e dökülen en uzun akarsu olan Seyhan Nehri, sevilen bir gezi alanıdır. Taş köprünün yapılış tarihinin M.Ö. 385 yıllarında olduğu düşünülmektedir. Çok uzun zamandır hizmet veren köprü, Roma mimarisinin ihtişamını yansıtmaktadır. 21 yuvarlak kemerli, 11,5 metre genişliğe sahip ve 319 metre uzunluğundadır.
2-Varda Köprüsü
Karaisalı İlçe merkezine 9 km uzaklıktadır bulunan köprü, Osmanlı ve Almanların işbirliğiyle yapılmıştır.
Köprünün tam karşısında oturup muhteşem manzaranın tadını çıkarabileceğiniz bir restoran bulunmaktadır.
3-.Adana Merkez Park
Çok büyük bir alana sahip olan park, Adana Lezzet Festivali’ne de ev sahipliği yapmaktadır.
4-Adana Sinema Müzesi
Türk sinema tarihinde büyük emeği olan Adana’da mutlaka görülmesi gereken bu müze, eski film afişleri gibi size nostalji yaşatacak birçok materyal ile doludur. Yılmaz Güney ve Yaşar kemal salonu bulunmaktadır. Giriş ücreti 4 Tl’dir.
5-Büyük Saat
Kazancılar çarşısının girişinde bulunan saat kulesinin boyu 35 metredir. 1881 yılında Ziya
Paşa tarafından o kadar sağlam yaptırılmıştır ki hiçbir depremde hasar almamıştır.
6- Kazancılar Çarşısı
Otantik tarihi yapısıyla günün her saati turist çeken çarşıda hediyelik eşyalar, meyhaneler, kebap salonları bulunmaktadır.
7-Yılankale
Şehir merkezine 40 km uzaklıktadır. Tüm ovaya hakim şekilde konumlandırılmış olup, ulaşımı da oldukça kolaydır. Yöre halkı Şahmeran Kalesi de demektedir. Kale, Klikya Ermeni Krallığı döneminde Kral I. Levon tarafından yaptırılmıştır.
Giriş ücreti yoktur.
8- Ulu Camii ve Külliyesi
16.yy'da yapılan tarihi cami şehrin en önemli yapılarındandır. Duvarları siyah beyaz mermer taşlarla bezeli olup, Selçuklu mimarisi esintileri taşımaktadır. İçerisinde medrese, türbe ve saray selamlığı bulunmaktadır.
9- Anavarza Ören Yeri
Efes Antik Kenti'nden daha büyük olmasına rağmen daha az tanınmış olan Anavarza Ören Yeri'nin birçok bölgesi hala gün yüzüne çıkarılamamıştır. Yedi kalenin birbirini gördüğü, heybetli kalesi ve sütunlu yoluyla tarihe ışık tutmaktadır.
10- Kozan Kale
Adana'da bulunan en bakımlı kaledir. Mesire yerleri, arnavut kaldırımlı yolları, çeşmesi ve çöp kutularıyla gittiğinize değecek bir yerdir. Battal Gazi'nin zindanı da buradadır.
Park yeri ve wc bulunmaktadır. Giriş ücretsizdir.
11- Yağ Camii
Adana merkezde bulunmaktadır. 1501 yılında Ermeni kilisesi olan Saint Jacque Kilisesi üzerine inşa edilmiştir. Cami önünde yağ pazarı kurulduğu için Yağ Camii olarak adlandırılmıştır.
12- Bebekli Kilise
Adana'nın tek kilisesidir. Üzerinde Meryem Ana'nın tunçtan bir heykeli bulunan kilise ,1800'lü yılların sonlarına doğru yapılmıştır.
13- Çoban Dede Türbesi ve Parkı
Piknik alanları içerisinde bulunan türbeye ulaşmak için küçük bir tepe tırmanmak gereklidir. Türbenin yanından akan su, minik şelaleler oluşturmuştur. İçeride tuvalet, cafe, restoran, hediyelik eşyalar bulunmaktadır.
Çoban Dede’nin bir de efsanesi bulunmaktadır. Adana kentinin eski yerleşim yerinden göl kenarına doğru taşındığı, yani Yeni Adana diye isimlendirilen yeni kentin kurulduğu yıllarda Seyhan Gölü’nü çepeçevre geçen Adnan Menderes Bulvarı yeni açılmış, bulvarın etrafında dinlenme yerleri ve parklar yapılmaktadır. Çoban Dede Parkı’nın bulunduğu yerdeki yükseltiyi de yok edip doğal bir park alanı oluşturulmak isteniyor. Tepenin en yüksek yerine yaklaşıldığında aksilikler bir birini kovalamaya başlıyor. Bunun üzerine araştırmaya giriliyor ve tepenin başında bir mezar bulunuyor. Sonra da bugün türbenin bulunduğu yeri kule gibi bırakılıyor. Daha sonra mezarın etrafına bina yapılıp türbe haline getiriliyor ve Çoban Dede ismi veriliyor.
14- Misis Mozaik Müzesi
Adana- Ceyhan arasındaki tarihi İpek Yolu üzerinde, Adana'ya 26 km uzaklıkta bulunmaktadır. Taban mozaiklerinde Hz. Nuh'un tufan esnasında gemisine aldığı hayvanlar betimlenmiştir.
15- Şar Antik Kenti (Çomana)
Tufanbeyli'den sonra Şar tabelalarını takip ederek ulaşabilirsiniz. girişte, mezarlığın hemen üst tarafında kaya mezarları bulunuyor. Köyün içerisinde Alakapı diye adlandırılan eski kalıntıları ve Kırık Kiliseyi görebilirsiniz.
16-Ayas Antik Kenti
Likya medeniyetinin en önemli liman kentleri arasında olup, M.Ö. 1. yy'da en görkemli dönemini yaşamıştır.
Adana'da Ne Yenir?
- Adana Kebabı
- Adana Lahmacunu
- İçli Köfte
- Yüzük Çorbası
- Çiğ Köfte
- Analı Kızlı Çorba
- Hırçikli Köfte
- Şırdan
Fotoğraflar için gezginlerimize teşekkür ederiz.
https://instagram.com/seyyahdagaslani
https://instagram.com/edizverdioglu