Antalya'nın Doğu'sunda Nereler Gezilmeli?
Lise zamanlarını Antalya’da geçirmiş, daha sonra da üniversitenin yaz tatillerinde orda bulunan bir insan olarak Antalya’ yı baya iyi biliyorum. Hatta hala yılda 3-4 kez gideriz oradaki evimize. Orlaaarın yerlisi kadar biliyorum yani :)
Antalya merkezde iseniz gezmeniz gereken yakın çevreyi hemen anlatayım size.
Kale İçi
Tam merkezde bulunan Kaleiçi’ ne birçok giriş mevcut. İster yat limanından, İster Karaalioğlu parkından, ister Hadrian Kapısı’ndan, ister dönerciler çarşısından. Daha uzatabilirim bu giriş yerlerini düşünün artık. O yüzden burada kesiyorum bulduğunuz yerden girin işte. Ama genelde Antalya’ya gelince mutlaka fotoğraf çektirmeniz gereken yerden girerseniz iyi olur. Evet. Hadrian Kapısı.
Kaleiçi akşamları müzik sesleriyle doludur. Barlar, balıkçılar, meyhaneler, cafeler… Bunun yanı sıra Keyhüsrev Medresesi, Karatay Medresesi, İskele Camii, Tekeli Mahmut Paşa Camii, Hıdırlık Kulesi, Kesik Minare Camii, Zincirkıran Türbesi, Nigar Hatun Türbesi, İskele Cam ve Yivli Minareyi de görün. Eski, tarihi sokakları gezerek Kaleiçi Yat Limanına inebilirsiniz.
Yat Limanı
Ben daha yeni 18 yaşıma girdiğimde buralardaki yerlere ağzım açık bakıyordum resmen. Açık hava discoları, gelen ünlüler, partiler… Bodrum gibi bir yerdi. Clup29 vardı. Lazer showlar olurdu. Onları izlerdim limanda dolaşırken. Acayip bir dünya gibi gelirdi bana. O zamanları bilenler için şuanda ki Antalya çok sakin bir şehir. Hey gidi günler heeeeeyyy!
Düden Şelalesi
Şimdi geldik en büyük kafa karışıklığına. Burada iki tane Düden’den bahsedilir. Varsak belediyesi tarafındaki Düden, şelalenin başladığı asıl yerdir. İçerde isterseniz mangal yakmadan piknik yapabilirsiniz yada şelalenin üzerine kurulmuş restorantlarda balık yiyebilirsiniz. Burada mağraların içinde yürüyebilirsiniz. Üzerinize su damlaması bence harika bir his… Birde bu şelalenin döküldüğü yer var. O da Karpuzkaldıran’da buluyor. Genelde Yat Limanından kalkan teknelerle gezerken burayı görüyorsunuz. Saatlik teknelerle sıkı pazarlık yapmayı unutmayın bu arada. Tutturabildiklerine bir fiyat politikaları var da kendilerinin.
Müze kart: Geçersiz. / Otopark: Var- Ücretli
Kurşunlu Şelalesi
Antalya-Isparta karayolunun 24. Km’den dönüyorsunuz. 7 km daha içeri giriyorsunuz şelale orada. Ücretsiz Otopark mevcut. Aracımızı oraya parkedip içeri giriyoruz. Fotoğraf çekmek için çok uygun bir yer. Düden Şelalesi’ne göre daha sakin ve ferah. Ayrıca ondan daha büyük. Kesinlikle rahat ayakkabılar giyin. Mangal yakmak yasak ama ufak çaplı piknik yapabilirsiniz. Tabi içeride cafelerde mevcut. Dilerseniz oralarda da yemek yiyebilirsiniz.
Müze kart: Geçersiz. / Otopark: Var-Ücretsiz.
Plajlar
Konyaaltı sahili, taşlıktır. Hemen derinleşir. Uzun bir sahildir. Uygun fiyatlara şezlong-şemsiye kiralayıp kullanabilirsiniz. Bir de az ilerde Sarısu’da Kadınlar Plajı mevcut. Dilerseniz kadın kadına gidelim ohhhhhhh rahat edelim der, oraya da gidebilirsiniz. Otopark var. Ücretsiz. Güvenliklere kadar kadın. Tabiri yerindeyse erkek sinek yok. İçeride yemek yiyebileceğiniz cafeler mevcut. Okey bile oynayabiliyorsunuz. Şemsiye yok ama branda tarzı bir şey var ve şezlonglar ücretsiz. Geç saate kalmayın yer bulamazsınız bizden söylemesi.
Lara sahili, altın sarısı kumların teninize yapıştığı sahildir. Denizin içi de kum olduğu için suyu biraz bulanıktır ama Konyaaltı sahili gibi 1metre gidince boyunuza gelmez. Halk plajının girişinde mangal yakabileceğiniz alanlarda mevcuttur. Ayrıca Sandland buradadır. Kumdan yapılmış heykelleri görmek isterseniz uğrayabilirsiniz. Sandland girişi ücretlidir.
Antalya merkezden bol bol taze meyve-sebze alın. Buranın meşhur yiyeceği piyazdır. Ayrıca sokakta küçük arabalarda sarı, fasülyeye benzeyen birşeyler görebilirsiniz. Acı bakladır ve adı Tirmis'dir. Baya sağlıklıdır. Küçük bir poşet alın yiye yiye dolaşırsınız. Süt yanığı dondurma da buranın meşhurlarından. Ben hala sevemedim sizi bilemem tabi :)
Şimdi burada Antalya’yı Doğu ve Batı olarak ikiye ayırıyoruz;
Antalya’nın Doğusu’nda Gezilecek Yerler
Perge Antik Kenti
Şehir merkezinden havaalanı yoluna doğru gidiyoruz. 18 km sonra levhalar sizi yönlendirecektir. Pamfilya Bölgesine başkentlik yapmış olan bu kent, dört anıtsal çeşme ve iki büyük hamamıyla su kenti kimliği kazanmıştır.
Müzekart: Geçerlidir (yoksa 35tl) / Otopark: Ücretsiz
Silyon Antik Kenti
Antalya- Alanya yolunun 35. Km’sinde bulunan bu kente elinizi kolunuzu sallayarak giriyorsunuz. Çünkü hiçbir şekilde korumaya alınmamış hatta defineciler tarafından talan edilmiş vaziyette. İçimiz parçalanıyor bu görüntüye.
Aspendos Antik Kenti
Antalya merkezden yola çıkınca 44. km ‘den tabelayı takip ederek dönüyorsunuz. 2 km daha gidince Akdeniz Dünyası’nın en iyi korunmuş Roma Tiyatrosunu göreceksiniz.
M.Ö. 10. Yy’da Akatların kurduğu kentin en meşhur yapısı 12 bin kişilik antik tiyatrosudur. Hala aktif olarak tiyatro ve konser gibi etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Tiyatronun etrafında bazilika, anıtsal çeşme, agora, Hellenistik tapınak, meclis binası gibi yapılarda mutlaka görülmelidir.
Müzekart: Geçerlidir (yoksa 35tl) / Otopark: Ücretsiz
Side Antik Kenti
Antalya merkezden 76 km uzaklıktadır. M.Ö. 7.yy’da yerleşim yeri olmuştur. MÖ III. yüzyılda, önce Ptolemaiosların, MÖ 215-189 yıllarında da Seleukosların egemenliği altında olmuştur. Hatta bir ara korsanlarla başı baya bile dertte bile olmuştur.
Side Antik Kenti tabelalarını takip ettiğinizde rahatça bulacaksınız. O yolda ilerlemek o kadar keyifli ki biran önce arabadan inip, tarihle bütünleşmek istiyorsunuz. Aracınızı side içindeki otogara bırakabilirsiniz. Ring araçları sizi alıp antik kent bölgesine getiriyor. Hemde hiçbir ücret almadan. Eski evlerden oluşan caddeye girdiğinizde limana doğru iniyorsunuz. Sola dönüp yürürseniz herkesin önünde fotoğraf çektirdiği Athena Tapınağı’nı göreceksiniz. Sola doğru yürümeye devam ederseniz antik kentteki bütün yapıları rahatça gezebilirsiniz.
Müzekart: Gerek Yok. Ücretsizdir. / Otopark: Ücretsiz.
Manavgat Şelalesi
Antalya merkeze 76 km uzaklıktadır. Aynı km’de sağa doğru dönerseniz Side, Sola dönerseniz Manavgat Şelalesi’ne gidersiniz.
Şelale, yüksek debiye sahip olduğundan dolayı su sporlarına bir hayli elverişlidir. Rafting, tekne turu, safari gibi etkinliklerde bulunabilirsiniz.
Şelale çevresinde balık yiyebileceğiniz lokantalar mevcuttur.
Müzekart: Geçerli değil. (5 tl) / Otopark: Ücretsiz.
Bunlardan başka;
· Tazı Kanyonu (Köprülü Kanyon’a döndükten sonra Gaziler Köyü Mezarlığı’na doğru gidilebilir.)
· Köprülü Kanyon ( Antalya-Serik yolu üzerinde Köprülü Kanyon tabelası takip edilebilir.)
· Lyrbe Antik Kenti(Seleukia) (Manavgat Şelalesi’ni geçince Bucakşeyhler köy yönüne gidilebilir.)
· Etenna Antik Kenti ( Manavgat’ın 31 km kuzeyinde Sırtköy Köyü’ndedir.)
· Selge Antik Kenti (Köprülü Kanyon’dan Altınkaya köy yolunu takip edebilirsiniz.)