Bilecik'te Gezilecek Yerler
Osmanlı Devleti’nin temellerinin atıldığı, o tarihlerde önemli bir konuma sahip olan Bilecik, Türkiye’nin en küçük şehirlerinden biri olmasına rağmen yeşil doğasıyla insanı etkileyen bir şehirdir.
1- Şeyh Edebali Türbesi
Şehirle özdeşleşen Şeyh Edebali Türbesi, Osmanlı Devleti’ nin kurulduğu yıllarda din bilgini ve İslam ilahiyatçısı olarak çok önemli bir yere sahip olan Edebali’nin türbesidir. Şeyh Edebali, Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Bey’in akıl hocasıdır. Türbenin yapılış tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte Orhan Gazi döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. Türbenin yanı başında 36 padişahın hayatını ve yapmış olduğu tüm eserleri anlatan bir de açık hava müzesi bulunmaktadır.
Giriş ücretsizdir.
2- Bilecik Müzesi
Şehir merkezinde bulunan müzede koğuş, hücre, oda, ambar ve hamam bulunmaktadır. Daha önce hapishane olarak kullanılmış, sonra müzeye çevrilmiştir.
Giriş ücretsizdir.
3- Küçükelmalı Tabiat Parkı
Pazaryeri ilçesinde bulunan park, çokça ziyaretçi ağırlayan bir mesire yeridir. İçeride mangal barbeküleri, piknik masaları ve wc bulunmaktadır.
Giriş ücretlidir.
4- Harmankaya Kanyonu
Harmanköy’de bulunan kanyon, yaklaşık 4 kilometre uzunluğundadır. Kanyonun içerisinde küçüklü büyüklü şelaleler ve mağaralarda mevcuttur.
Tavsiye: Gölpazarı yolu çok daha rahat ve düzgündür. Tehlikeli bir kanyon olmasından dolayı tecrübesizseniz ve profesyonel değilseniz lütfen kanyonda ilerlemeyiniz.
Giriş ücretlidir.
5- İnhisar Mağarası
2001 yılında MTA tarafından haritası çıkarılsa da hala turizme tam açılmayan mağaranın rakımı 350 metredir.
6- Söğüt Müzesi
Yapılış tarihi tam olarak bilinmemektedir fakat 1900’lü yıllarda inşa edildiği düşünülmektedir. Türk evi mimari örneklerinden olan müzede eski giysiler, halılar, kilimler, ölçü aletleri ve arkeolojik eserler sergilenmektedir.
Giriş ücretsizdir.
7- Ertuğrul Gazi Türbesi
Bilecik’in Söğüt ilçesinde bulunan türbe,13. yüzyılın sonlarına doğru açık mezar olarak Osman Gazi tarafından yaptırılmış, 1. Mehmed tarafından da türbe haline getirilmiştir.
Ertuğrul Gazi, Osmanlı’nın kurucusu Osman Gazi’nin babasıdır.
Giriş ücretsizdir.
8- Çelebi Sultan Mehmet Camii
Söğüt ilçe merkezinin Orta mahallesinde bulunan cami, 1414 yılında I. Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Yapının üzerini 12 adet küçük kubbe tamamen örtmektedir. Birçok kez restore edilmiştir.
9- Orhangazi Camii
Yapılış tarihi net olarak bilinmeyen caminin 14. Yüzyılın başlarında yapıldığı düşünülmektedir. Bu caminin diğer camilerden en büyük farkı minaresidir. Normalde camiye bitişik olan minare, bu cami de 30 metre uzaklıkta bir kayanın üzerindedir.
10- Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı
Köprülü Mehmet Paşa tarafından 1665 yılında yaptırılmıştır ve Mimar sinan eseri olduğu iddia edilmektedir.
11- Pelitgözü Göleti
Sulama amaçlı oluşturulan gölet, geniş bir alanda olması sebebiyle haftasonları çok fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır. Gölet çevresinde mangal yapabilir ve çadır kurabilirsiniz. Ayrıca göl çevresinde bisiklet kiralayarak gezintiye çıkabilirsiniz.
12- Bozcaarmut Göleti
Gölün çevresini kaplayan çam ağaçları ile olta balıkçılığına uygun olan gölet, günübirlik ziyaretçilerin sıkça tercih ettiği bir yerdir.
13- Hagios Georgios Kilisesi (Aya Yorgi )
Bilecik’in Osmaneli ilçesi Cami-i Kebir mahallesinde bulunan kilise, Ortaçağ kiliseleriyle benzerlikler göstermektedir.
Bilecik’te Ne Yenir?
Osmanlı İmparatorluğunun doğduğu yerlerde bulunan Bilecik’in yemeklerinde de Osmanlı esintileri hissedilmektedir.
En meşhur yemekleri;
-Bilecik Güveci,
-Bıldırcın Kebabı,
-Huris Tepsi,
-Dağ Eriği Ekşili Kesme Çorbası,
-Ovmaç Çorbası,
-Nohutlu Kebabı.
Bizi instagramdan takip etmek için; https://www.instagram.com/turkiyeningezginleri/