29/09/2024
  1. Anasayfa
  2. Marmara Bölgesi
  3. Balıkesir' de Gezilecek Yerler I İlçe İlçe En İyi Gezi Noktaları

Balıkesir' de Gezilecek Yerler I İlçe İlçe En İyi Gezi Noktaları

Ayvalık

Balıkesir’in en ünlü yeri olan Ayvalık’ta gezilecek birçok yer mevcuttur. Gecesi ayrı gündüzü ayrı güzel olan bu beldede gezilecek yerleri listeledik.

Şeytan Sofrası

1-     Şeytan Sofrası

Adalara nazır bir manzaraya sahiptir ve burada gezilecek yerlerde listenin en başında gelir. Günbatımı seyretmek için de en iyi noktalardan biridir. Eski bir lav birikintisi olan ve ayak izine benzetilen yere madeni para atarak dilek tutanları görebilirsiniz. Eski bir efsaneye göre burada yaşayan bir Rum, kiliseye karşı gelir ve toplumdan dışlanarak buraya gönderilir. Olayın olduğu yıl çok ciddi bir kuraklık yaşanır ve sebebi olaraksa kiliseye karşı gelen Rum asıllı Pelenelope olduğu düşünülür. Onu aramaya tepeye çıkarlar fakat burada bir ziyaret sofrası görürler ama Pelenelope orada yoktur. Çünkü kendisini aramaya geleceklerini daha önce duyar ve onları oyalamak için işte bu sofrayı kurar. O günden sonra buranın adı Şeytan Sofrası olarak anılır.

2-     Tarihi Ayvalık Evleri

Genellikle 2-3 katlı olan tarihi evlerle dolu sokaklar, doğal bir film platosu gibidir. Eski Ayvalık buradadır. Ayvalık’taysanız mutlaka lor peynirli tatlı, damla sakızlı muhallebi ve türk kahvesi içmeden dönmeyin.

3-     Saatli Camii ( Agios Kilisesi)

19. yüzyılın sonlarına doğru yapıldığı tahmin edilen eski kilise daha sonra camiye dönüştürülmüştür. Bölgedeki simge yapılardan biridir.

4-     Cennet Tepesi

Belediyenin işletmeye kurduğu tepede bulunan kafeterya, oldukça uygun fiyatlarıyla günbatımını izlemek isteyenlere hizmet vermektedir.  İmbat rüzgarının etsinde olan tepeye çıkarken üşümemek için yanınıza mutlaka bir şey almalısınız.

5-     Taksiyarhis Anıt Müzesi

Hz. İsa’nın yaşam hikayesinin resmedildiği ikonaların bulunduğu yapı, 2013 yılından

6-     Yeniçarohori (Küçükköy)

Mübadele dönemi sonrası Rumlar’dan kalmış ve kaderine terk edilmiş yapılardan oluşan bir mahalleyken son zamanlarda adeta akıllı yerleşim bölgesi olmuştur. Sanat ve teknoloji alanında hayli ilerleyen Küçükköy, kendi enerjisini bile kendi üretmektedir.

Bandırma

1-     Edincik

Geleneksel Osmanlı mimarisini yansıtan ve restore edilerek turizme kazandırılan Edincik, kentin en eski yerleşim yerlerindendir.

2-     Bandırma Kuş Cenneti

Birçok kuş türünü görebileceğiniz milli parkta gözetleme kulesi bulunmaktadır. Ayrıca kuşları gösteren tanıtım vitrinleri ve parkın farklı noktalarını gösteren Lcd ekranlar da bulunmaktadır.

3-     Son Kurşun Anıtı

Kurtuluş Savaşı’nda düşmana atılan son kurşunlar burada atılmıştır. Son Kurşun Anıtı, Yunan askerlerinin en son denize döküldüğü Anadolu parçası olan bu bölgeye inşa edilmiştir.

4-     Daskyleion Antik Kenti

Dünyadaki tek Pers Valilik Merkezi olan ve en eski Zerdüşt tapınağını da içinde bulunduran antik kentte hala kazı çalışmaları devam etmektedir.

5-     Bandırma Arkeoloji Müzesi

Daskyleion Antik Kenti ve Erdek’te bulunan Kyzikos Antik Kenti’nden gelen yapıtların sergilendiği müzedir.

Pazartesi günleri hariç 09:00-16:00 saatleri arasında açıktır.

Bigadiç

1-     Bigadiç Kalesi

Yunanlıların işgali sırasında karargâh olarak kullanılmış olan kale, 9. Yüzyıla ait bir Bizans Kalesi’dir. İç kısımları harabedir fakat dış surları hala ayaktadır.

2-     Anycra Antik Kenti

Bigadiç’e 20 kilometre uzaklıkta bulunan Hisarköy’de bulunan antik kentte köprü, tünel ve tiyatro gibi yapılar bulunmaktadır. Burada termal suda bulunması, Roma döneminde kaplıca olarak kullanıldığını düşündürmektedir.

Edremit

Kaz Dağları Milli Parkı

1-     Kaz Dağları Milli Parkı

Antik zamanlarda İda Dağı olarak bilinen, bol oksijenli milli parkta kamp yapabilirsiniz. Burada dağa çıkmak isterseniz mutlaka rehber eşliğinde çıkmalısınız. Ücretli rehberle çıkılabilmesinin en büyük nedeni milli parka zarar gelmemesi ve yüksek yerlerde oksijen fazlalığından bayılmalar yaşanabilmesidir.

Giriş ücretlidir.

2-     Sütüven Şelalesi

Kaz Dağları Milli Parkı içerisinde bulunan Sütüven Şelalesi, kar ve yağmur yağdığı zamanlarda çok şiddetli bir debi sahip olurken, yaz aylarında suyu azalmaktadır. Şelalenin yüksekliği 18 metre civarındadır.

Giriş ücretlidir.

3-     Hasan Boğuldu Göleti

Kaz Dağları Milli Parkı içinde olan Hasan Boğuldu Gölet’inin su ısısı hayli düşüktür. Özellikle yaz aylarında göletin serin sularında serinleyebilir, bol bol oksijen soluyabilirsiniz.

Gölet, adını yıllar önceki bir efsaneden almaktadır. Aşiret kızı bir gün Pazar yerine gider ve alışveriş sırasında Hasan’ı görür. Birbirlerine âşık olan gençlerin evlenmesine ise aşiret izin vermemektedir. Yine de evlenmek için her şeyi yapacağını söyleyen Hasan’a bazı şartlar koşmuşlardır. 40 okkalık tuz çuvalını sırtında taşıyarak aşiret kızının köyüne kadar taşımasını isterler. Hasan tuz çuvalını yüklenir ve taşımaya başlar ama bir süre sonra sırtında açılan yaralar yüzünden başaramaz ve aşiret kızı Emine’ye kaçalım der. Ama Emine kaçmak istemez ve Hasan’ı orada bırakıp geri döner. Bir süre sonra pişman olur ve yarı yoldan geri döner ama Hasan’ı bulamaz. Etrafa bakar ve gölette Hasan’ın gömleğini bulur. Sonrada Hasan’a kendi verdiği başörtüsünü bulur. Göletin yanındaki ağaca kendini asar.

Bu sebeple gölete Hasan Boğuldu Göleti denmeye başlanır.

Haftanın her günü 07:00-20:00 arası açıktır.

4-     Ağlayan Şelale

Kamp yapabileceğiniz doğa harika bir yer olan Ağlayan Şelale özel bir tesistir ve ücretlidir.

5-     Şahinderesi Kanyonu

300 metrelik bir yürüyüş sonrası kanyona ulaşabilirsiniz fakat bu yürüyüş suyun içindendir. Bu sebeple mayonuz ve deniz ayakkabılarınızla gitmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Tesiste herhangi bir işletme mevcut değildir.

Giriş ücretlidir.

6-     Tahtakuşlar Etnoğrafya Müzesi

Alibey Kudar isimli ilkokul öğretmeni tarafından kurulan müze, özel etnoğrafya galerisi tarzındadır. Türk boylarının halılar, aletleri, çadırları ve sanatsal yapıları sergilenmektedir.

Giriş ücretlidir.

7-     Sarıkız Türbesi

Edremit’in seyri en güzel noktası olan Sarıkız Tepesi, Ayvalıkta’ki Şeytan Sofrası’nı aratmamaktadır. Sarıkız Tepesinde bir türbe bulunuyor. Türbenin efsanesine göre babası hacca giden Sarıkız, o dönemde tüm taliplerini geri çevirir. Bunu yediremeyen bazı gençler Sarıkız’a iftiralar atmaya başlar ve hacdan dönen bana bunları öğrenir. Duyduklarını kendine yediremeyen baba, kızını da öldürmek istemez. Bu sebeple onu alır ve bu mevkiye getirir. Onu burada tek başına bırakır ve döner. Sarıkız burada ölür ve daha sonra burası türbeye çevrilir.

Erdek

1-     Erdek Açık Hava Müzesi

Yapılan kazılar sırasında bölgede bulunan antik eserler sergilenmektedir.

Her gün 09:00-18:00 arası açıktır. Giriş ücretsizdir.

2-     Zeytinli Ada

Erdek Limanı’nın Marmara Adası’na bakan tarafında bulunan Zeytinli Ada, çok büyük bir tarihe sahiptir. Yaklaşık 8 dönümlük alanda manastır, vaftizhane, hamam ve 4 adet kilise bulunmaktadır.

3-     Kyzikos Antik Kenti

MÖ. 6000’li yıllara dayanan tarihiyle, Perslere, Romalılara ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Giriş ücretsiz.

4-     Kirazlı Manastırı

19. yy.’da yapıldığı düşünülen manastır iki katlıdır fakat günümüzde manastırın sadece iki duvarı ayakta kalabilmiştir.

Giriş ücretsizdir.

Balıkesir’ de Ne Yenir?

Lor Tatlısı

-        Ayvalık’ta iseniz mutlaka Ayvalık Tostu, Peynir Tatlısı, Bademli muhallebi,

-        Erdek’te iseniz Cantık yemeden tatilinizi asla bitirmemelisiniz.

Cantık

Bizi instagramdan takip etmek için; 

https://www.instagram.com/turkiyeningezginleri

Türkiyenin Gezginleri

Türkiyenin Gezginleri

Üyelik Tarihi: 30/05/2019

 

Yorum yapmak için giriş yapınız.