Bolu Göynük'te Gezilecek Yerler
Ankara’dan yola çıkınca 222 km sonra Bolu Göynük’tesiniz. Ortalama 3 saat sürüyor bu yolculuk. Bolu Göynük, Uluslararası Cittaslow (Sakin Şehirler) Birliği’ne üyeliği kabul edilmiş, son dönemde gittikçe popülerleşen biryer. İki tepe arasına kurulmuş, Osmanlı konaklarından oluşan yapıları, bana Beypazarı’nı anımsattı.İlk yerleşim zamanları milattan önce 8. Yüzyıla dayanan ilçenin ilk adları Koinan ve Gallicanon’muş. Birçok medeniyetin geçiş yolu olan Göynük, özellikle Fatih Sultan Mehmet’in hocası Akşemseddin’in türbesine ev sahipliği yapıyor ve her yıl Akşemseddin şenlikleri yapılıyormuş. Ayrıca Meşhur Saat Kulesi ve kartpostal gibi fotoğraflara ev sahipliği yapan Çubuk Gölü, beldeye ilgiyi gittikçe artırmış. Ne yalan söyleyeyim benim ilgimi çeken tabiki de o muhteşem değirmenlerdi:)
29 Ekim’in tatil olmasıyla beraber, hemen rotayı buraya çevirdim. Konaklama için de “Müderrisler Evi”ni seçtim. Harika bir tarihi konaktı gerçekten.. Gittiğimde birkez daha doğru bir tercih yaptığımı anladım. 1340’lı yıllarda Gazi Süleyman Paşa’nın yaşadığı evmiş burası. 2012 yılında restore edilen Müderrisler Evi, hem restoran hem de otel olarak işletiliyor. Bu arada üst katlara ayakkabılarla çıkmak yasak:) Neyse konağa yerleştikten sonra keşif turu başladı tabi:) İlk durak neresi peki? Tabi ki Çubuk Gölüüüüü:)
Çubuk Gölü
Bolu’nun Gölcük ilçesine bağlı olan ve Çubuk Köyü’nün hemen kıyısında yer alan bu göl, birçok deprem sonucunda, heyelanlarla oluşmuş. Uzun zamandır muhteşem atmosferine bakıp, buraya kesin gitmeliyim dediğim bir yerdi Çubuk Gölü. Göl kenarında bulunan değirmenler o kadar harika görünüyordu ki, en sonunda gitme kararı aldım.
TRT’nin 2005 yılında 11 bölümden oluşmuş olan “Aynalar” dizisinde kullanılmak üzere 7 adet yel değirmeni yapılmış. Değirmenler çok fazla ilgi görmeyince terk edilmiş şekilde bırakılmış. İçerisinde şöminesi olan ve merdivenlerle üst kata çıkılan bu değirmenler, mutlaka yeniden hayata geçirilip konaklama için kullanılmalı. Yazık oluyor böyle güzelliklere..
Şuan da piknikçilerin, kampçıların ve fotoğraf tutkunlarının yeni gözdesi olan gölde, iki adet iskele var. Balık tutan insanlardan fırsat bulursanız orada da fotoğraf çektirebilirsiniz. Ama biraz zor baştan söyleyeyim:)
Çubuk Gölü’ne Nasıl Gidlir?
Göynük-Çubuk Gölü arası 10 km’dir. Google haritalardaki konum tam olarak doğru. Rahat rahat konum üzerinden gidebilirsiniz. Ayrıca, tabelalarda yeterli ve açık bir şekilde konumlandırılmış. Ama baştan söyleyeyim, burada telefon çekmiyor! Burada kamp yapabilirsiniz (ücretli) ama öyle tam bir tesis havası yok. Hatta bence hiç yok.
Sünnet Gölü
Çubuk Gölü’nden anayola çıktığınızda sola dönerseniz ortalama 12 km sonra Sünnet Gölü’ndesiniz. Genel manzarası çok iyi.. Hatta sahil havası olan bir göl… Bir adet iskelesi var.. Piknik masaları var ama küçük bir alan burası. Ayrıca ateş yakmakta yasak… Giriş ücretliymiş ama biz girdiğimizde kapıda kimse yoktu. Ayrıca burada telefon çekiyorJ
Zafer Kulesi
Bu kuleyi mutlaka görmüşsünüzdür. İlçenin resmen sembolü haline gelen Zafer Kulesi, Cumhuriyet Dönemi’nin ilk Kaymakamı Hurşit Bey tarafından yaptırılmış. İçerisine giriş yok. Sadece dışından panaromik Göynük seyri yapabilir, fotoğraf çekinebilirsiniz. Kuleye çıkmak biraz zor olsa da muhteşem manzara için değer. Tembellik yok tabanaaa kuvvettt J
Göynük, bu tarz gezmelik görmelik yerler dışında çokça türbe de bulunduruyor. Türbeleri de ziyaret edebilirsiniz.