02/04/2025
  1. Anasayfa
  2. Karadeniz Bölgesi
  3. Amasya'da Gezilecek Yerler

Amasya'da Gezilecek Yerler

Eski kayıtlarda Amesseia, Amacia, Amaccia gibi isimlerle anılan Amasya’nın adının, burada yaşamış olan Amazon kraliçesi olan Amasis’den geldiği sanılmaktadır.

Osmanlı döneminde eğitim alanında bir hayli ilerlemiş olmasıyla birlikte, çok sayıda cami, türbe ve medreseler günümüze taşınmıştır. Şehir, Osmanlı şehzadelerinin eğitim alanlarından biri olması özelliğiyle, günümüzde de hala Şehzadeler Diyarı olarak anılmaktadır.

Tarihe, doğaya ve sakinliğe özlem duyarlardansanız Amasya gezilecek yerler listemize göz atıp, yola çıkmaya hazırlanın.

·        Amasya Kalesi

·        Borabay gölü

·        Amasya Yalıboyu Evleri

·        Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi

·        Terziköy Kaplıcaları

·        Kızlar Sarayı

·        Hazeranlar Konağı

·        Hatuniye Camii ve Külliyesi

·        II. Beyazıt Camii ve Külliyesi

·        Amasya Saat Kulesi

·        Harşena Dağı

·        Şehzadeler Müzesi

·        Merzifon Taşhan

·        Çakallar Tepesi

·        Amasya Arkeoloji Müzesi

·        Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi

·        Çilehane Camii

·        Aynalı Mağara

·        Yedi Kuğular Kuş Cenneti

·        Yıldız Hamamı

·        Burma Minareli Camii

·        Pontus Kralları Kaya Mezarları

·        Kapı Ağa Medresesi

·        Amasya Alçak Köprü

·        Minyatür Amasya Müzesi

·        Amasya Bedesteni

·        Ferhat Su Kanalı

·        Pirler Parkı

·        Gök Medrese Camii

·        Künç Köprü

·        Saraydüzü Kışla Binası Millî Mücadele Müzesi

·        Halifet Gazi Türbesi

·        İstasyon Köprüsü

·        Merzifon Bedesteni

·        Baraklı Şelalesi

·        Torumtay Türbesi

·        Kız Kayası Kanyonu

Tarihi Yapılar ve Müzeler

1-Amasya Kalesi ( Harşena Kalesi )

M.Ö. 300’lü yıllarda Pontus Krallığı kurulup Amasya başkent olunca, Harşena Dağı’na yapılan kaledir. Pers-Bizans ve Roma saldırılarında ayakta kalamayıp kullanılamaz hale geliyor ama 1075 yılında Selçuklular tarafından onarılıp yeniden kullanılmaya başlanıyor. Kalenin zirvesine ulaşmak için çok fazla merdiven çıkmak zorunda kalsanız da tepeden manzarayı gördüğünüzde buna değdiğini göreceksiniz.

Giriş ücretli, müze kartı geçmiyor.

2-Amasya Arkeoloji Müzesi

Şehir merkezinde bulunan müze iki katlıdır. 1980 yılında şu an ki yeni binasına taşınan müzede, çok sayıda medeniyete ait eser bulunmaktadır. İlhanlılar dönemine ait 8 adet mumya, buranın en çok ilgi gören objeleridir.

Müze kart geçerlidir.

3-Amasya Saat Kulesi

Anadolu Türk Mimarisinde saat kulelerinin asıl işlevi zamanı göstermek olsa da yangın ve gözetleme kulesi gibi fonksiyonlara da hizmet etmişlerdir. 1865 yılında, Şair Ziya Paşa tarafından yaptırılan Amasya Saat Kulesi, zamanın valisi tarafından Helkıs Köprü’ sünün inşasına engel olduğu gerekçesiyle yıktırılmıştır. Mevcut saat kulesi, 2002 tarihinde Amasya Valisi tarafından aslına uygun bir şekilde yeniden yaptırılmıştır.

SABUNCUOĞLU TIP VE CERRAHİ TARİHİ MÜZESİ

4- Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi

Amasya Belediyesi tarafından 2011 yılında hizmete açılan müzenin bahçesinde, birçok bitki türü mevcuttur. Müzede müzik ile tedavinin nasıl olduğunu gösteren bilgiler de mevcuttur.

Giriş ücretlidir, müze kart geçerli değildir.

5- Pontus Kralları Kaya Mezarları

Pontus Krallığına başkentlik yapmış Amasya’nın Unesco tarafından Dünya Mirası Geçici Listesine kabul edilmiş, beş Pontus Krala ait kaya mezarları, şehrin simgesi haline gelmiştir. İrili ufaklı 21 mezardan oluşan bölge, Krallar Vadisi olarak bilinen Yeşilırmak kıyısındadır.

Giriş ücretlidir, müze kart geçerli değildir.

KRAL MEZARLARI VE YALIBOYU EVLERİ

6-Amasya Yalıboyu Evleri

II. yüzyılda yapılan 3metre kalınlığındaki surlar üzerine yapılmış bu evler, cafe, bar, restorant ve otel olarak kullanılmaktadır.

7- Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi

Müze girişinde bulunan Ferhat ile Şirin heykellerinin devamında uzun bir koridor sizi karşılamaktadır. Burada tüm zamanların aşıklarının heykelleri de bulunmaktadır.

8-Kızlar Sarayı

Osmanlı Dönemi'nde II. Beyazıt'ın Kapıağası tarafından yaptırılmış olan harem ve bir saray bulunmaktadır.  Günümüzde bu bölgede hala kazı çalışmaları yapılmaktadır.

9-II. Bayezid Külliyesi

1485-1486 yılları arası Amasya Sancak Beyi Şehzade Ahmed tarafından yaptırılan külliyede camii, medrese, mektep, imaret bulunmaktadır.

10- Şehzadeler Müzesi

Kral kaya mezarlarının orada,  eski sur duvarlarının üzerindeki binada, Osmanlı Sultanlarının resimlerinden yola çıkarak, aslında uygun şekilde yapılan heykelleri ve dönem kıyafetleriyle insanı o zamanlara götüren müzedir. Ayrıca, her heykelin kendisini ve dönemini anlatan bir video, sürekli olarak oynatılmaktadır.

Doğal Güzellikler

BORABAY GÖLÜ

1-Borabay Gölü ve Tabiat Parkı

Doğal bir heyelan set gölü olan Borabay Gölü’ nde piknik ve kamp yapabilir, bungalov evlerde konaklayabilirsiniz. Bungalov evlerde; buzdolabı, elektrikli ocak, havlu, duş ve wc bulunmaktadır. Yemek pişirmek için tabak ve tencerelerinizi yanınızda götürmeniz gerekmektedir.

Giriş ücretlidir.

2-Aynalı Mağara

Buranın çok tuhaf bir efsanesi varmış.  Kralın kızı olan Güzelce, o kadar güzelmiş ki, görenler dayanamaz, yıldırım düşmüş gibi kendilerinden geçerlermiş. Bu sebeple her daim peçeyle gezmektedir.

Kral, kızının artık evlenme yaşının geldiğini düşünerek dört yana haber salar. Kim kızının peçesini açtıktan sonra onun güzelliğine dayanabilirse kızını ona verecektir. Bu çağrıya şehzadeler, dünya zenginleri, vezir çocukları, yiğitler, bilginler kısacası bu güzelliği duyan herkes gelmiştir. Meydanda kurulan bir bölümde Güzelce Kız beklerken, kendine güvenenlerin cesareti kırılır, peçeyi kaldırmak isteyenlerin eli titrer derken bu olaylar günlerce devam eder. Birgün çok fakir ama yiğit bir delikanlı gelir ve ben de şansımı denemek istiyorum der. Kızın peçesini kaldırdığı an öyle bir elektriklenme olur ki etrafı bir ateş sarar. Kimse olanlara anlam veremez. Birden sonsuz bir sessizlik olur ve kömür olmuş iki genci yan yana uzanmış biçimde görürler. Bu iki gencin kömür olmuş bedeni, yakın yerdeki bahçenin içinde bulunan kaya mezara, iki ayrı odaya gömülür. Kaya mezarın dış yüzeyi, güneş vurdukça parlamaya başlar. Bu sebeple buranın adı Aynalı Mağara olarak anılmaya başlamıştır.

3-Yedi Kuğular Kuş Cenneti

Sit alanı olarak korumaya alınan tabiat cenneti, onlarca farklı su kuşuna ve göçmen kuşlara ev sahipliği yapmaktadır.

4-Kız Kayası Kanyonu

Merzifon ilçesinin Çaybaşı be Balgöze köyü arasında çok eski yıllarda yaşam olan bölgesidir. Hatta bir dönem Amazonların ve Skitlerin bu bölgede yaşadıkları düşünülmektedir. Kanyonun girişinde Amazonların kurban kestiği bir tören alanı olan tapınak bulunmaktadır. Güney tarafa doğru ilerleyince İskitler dönemine ait olduğu sanılan kaya mezarları vardır. Ayrıca burada büyük bir köprü ve 2 adet eski değirmen de vardır.

Peki Amasya’da Ne Yenir?

Bilindiği üzere burada Amasya elması meşhurdur fakat yöreye ait harika lezzetlerde bulunmaktadır.

·        Merzifon Keşkeği

·        Toyga Çorbası

·        Topalak Çorbası

·        Sakala Çarpan Çorban

·        Haluçka

·        Helle Çorbası

·        Merzifon Çöreği gibi lezzetleri de mutlaka denemelisiniz.

İnstagramda bizi  takip etmeyi unutmayın.  https://www.instagram.com/turkiyeningezginleri

Galeri

Türkiyenin Gezginleri

Türkiyenin Gezginleri

Üyelik Tarihi: 30/05/2019

 

Yorum yapmak için giriş yapınız.