29/09/2024
  1. Anasayfa
  2. Karadeniz Bölgesi
  3. Artvin'de Gezilecek Yerler

Artvin'de Gezilecek Yerler

Orta Çağ’da Gürcistan’a bağlı olan Klarceti yerleşkelerinden biri olan Artvin, o zamanlar önemli yılların geçtiği kavşakta yer aldığı için hayli önem taşımaktadır. Ayrıca su taşımacılığının da en önemli iskelelerinden biriydi.

Dağlık bir alanda kurulmuş olan şehirde, iklim yıl boyunca yağışlıdır. Gezmek için ortalama 3 gün ayırmanız yeterlidir. Mayıs- Ağustos ayları arasında giderseniz eğer daha rahat ulaşım sağlayabilir, gönlünüzce Artvin’i keşfedebilirsiniz.

Doğasıyla ve yeşiliyle herkesin görmek için sabırsızlandığı bu il için gezilecek yerleri sizler için derledik.

1.      Şavşat Karagöl

Bir heyelan set gölü olan Karagöl’de tesis bulunmaktadır. Kamp ve piknik yapabilirsiniz. Drone ile yukarıdan görüntü almak isterseniz eğer, gölün kalp şeklinde olduğunu görebilirsiniz. Giriş ücretlidir.

2.      Dört Kilise Manastırı

Othta Eklesia adını Gürcüce kaynaklarda görebileceğiniz Dört Kilise Manastırı, 10. Yy. da yapılmıştır. Yemekhane, ana kilise, dört beş adet küçük kilise, gömü mekânı ve keşişler manastırından oluşmuştur.

Giriş ücretlidir.

3.      Borçka Karagöl Tabiat Parkı

Toprak kayması sonucunda oluşmuş göl, milli park olarak tescillenmiştir ve birçok balık türüne de ev sahipliği yapmaktadır.

4.      Maral Şelalesi

MARAL ŞELALESİ

Borçka’da bulunan şelale, 63 metre yükseklikten dökülmektedir. Yaklaşık 7km topraklık bozuk bir yoldan ilerleyince ulaşabilseniz de yolunun çok düzgün olmaması bu harika şelalenin doğal kalmasını sağlamıştır. Ayrıca şelaleye ulaşabilmek için dik merdivenlerden aşağıya inmeniz gerekmektedir.

5.      Delikkaya

DELİKKAYA

Ortası oyuk bir kayadan akan, çok yüksek olmayan bir şelaledir. Murgul ilçesinde bulunan şelale, ilçe merkezine kilometre uzaklıktadır. Şelaleye ulaşabilmek için yaklaşık 700 metre kadar bozuk yoldan ilerlemeniz gerekir.

Baştan uyaralım. Burada telefon çekmiyor!

6.      Cam Teras

Türkiye’de bulunan en yüksek cam teras olması özelliğini taşımaktadır. Hatila Vadisi’nde bulunmaktadır.

7.      Macahel

Kültür olarak Gürcü etkisini fazlaca hissedeceğiniz Macahel, yağmur ormanlarına sahiptir. 1921 yılında yapılan sınır antlaşmasıyla vadide bulunan 18 köyün 6 tanesi Türkiye’de kalmıştır. UNESCO tarafından ‘Dünya Biyosfer Rezerv Alanı’ olarak ilan edilen vadinin temel geçim kaynağı arıcılıktır.

Giriş ücreti ve ziyaret saati bulunmamaktadır.

8.      Cehennem Deresi Kanyonu

Ardanuç ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıktadır. Dünyadaki en büyük ikinci kanyon olması özelliğini taşısa da biraz bakımsız. Dik ve taşlı patikalarda yürürken fazlaca dikkatli olmanız gereklidir. Ayrıca gezi sırasında tarihi kalıntılar ve mağaralar da görebilirsiniz.

9.      Arsiyan Yaylası Göller Bölgesi

ARSİYAN YAYLASI GÖLLER BÖLGESİ

Gürcistan sınırında bulunan yayla, büyüklü küçüklü gölleri ve yüzen adalarıyla adeta görsel şölen sunmaktadır.

Küçük bir uyarı. Ulaşımı oldukça zor.

10.   Mencuna Şelalesi

MENÇUNA ŞELALESİ

Arhavi ilçesi Kamilet Vadisi’nde bulunan şelaleye 350 basamaklı merdiven ile ulaşılmaktadır. Ulaşımı biraz zor olmasa bu güzelliği görmeye değer.

11.   Çifte Köprü

ÇİFTE KÖPRÜ

Eğimli yollarıyla tek gözden oluşan köprüler, Ortacalar Köyü’ne 2,5 kilometre mesafededir. Köprülerin yapım tarihleri hakkında bir bilgi bulunmamaktadır.

12.   Balık Gölü

Yolu çok bozuk olsa da birkaç gün kamp yapacaksanız mutlaka buraya uğramalısınız.

13.   Atatepe

Türkiye’nin en büyük Atatürk heykeli olan yapı, 50 ton ağırlığında ve 22 metre yüksekliktedir.

14.   İşhan Kilisesi

Artvin’in İşhan Köyü’nde bulunan manastır, şapel ve kiliseden oluşmuştur. Kiliseye ‘Kanlı Kilise’ de denmektedir. 955 yılında yapımına başlanmış manastır 1027 yılında bitirilmiştir. Uzun zamanlar toprak altında kalan yapı, Selçuklular zamanında bulunup onarılarak camiye çevrilmiştir.

15.   Tibeti Kilisesi (Tbeti Manastırı)

TBETİ KİLİSESİ

Tibeti Kilisesi’nin günümüze ulaşmayı başarabilmiş herhangi bir kitabesi olmamasından dolayı yapım zamanı net olarak bilinememekte olup, yazılı kaynaklara göre 900’lü yıllarda yaptırıldığı düşünülmektedir. Kilise olarak yapılmış olsa da bölgenin İslamiyet’i kabul etmesinden sonra camiye dönüştürülmüştür. Orta çağ izlerini taşıyan Gürcü manastırı, zamanın en önemli kültür merkeziydi ve birçok el yazması da burada bulunmaktaydı. 1961 yılında Şavşat kaymakamının verdiği emirle dinamitle patlatıldı ve büyük bir bölümü maalesef ki yok oldu.

16.   Dolishane Kilisesi (Doliskana Manastırı)

Hamamlı köyünde bulunan Dolishane Kilisesi’nin var olan kitabesine göre, 900’lü yıllarda Mimar Gabriel’e yaptırılmıştır. Manastır olarak yaptırılan yapının sadece kilisesi günümüze ulaşabilmiştir. Orta çağ Gürcü Manastırı olan Dolishane Kilisesi’nin batı cephesinde Arapça bir yazıt bulunmuştur ve bu olay çok nadir görülmektedir.

17.   Barhal Kilisesi (Parhali Manastırı)

Yusufeli ilçesi Altıparmak köyünde bulunan Barhal Kilisesi, bir Ortodoks Gürcü Manastırı’dır. Diğer Ortodokx Gürcü Manastırlarından en büyük farkı ise dış görünüşünün yeni dönem tiyatro yapısına benzemesidir.

18.   Gevhernik Kalesi

Artvin merkeze 39 kilometre uzaklıktaki Ardanuç ilçesinde bulunmaktadır. Şehir bölümü Adakale, kalenin olduğu yer ise Gevhernik Kalesi olarak ayrılmıştır. Adakale’de çok sayıda taşınmaz kültür varlığı bulunmaktadır. Bunlar;

·        Ardanuç-Gevhernik Kalesi, cami, 3 tane türbe, 2 tane hamam, konak, arastadan kalan 6 dükkân, 3 adet çeşmedir.

19.   Suatan Şelalesi ve Tamara Odaları

Şavşat ilçesi Aşağı Koyunlu Köyü’nden iki saatlik patika yol yürüyüşüyle ulaşılan Gürcistan Krallığı’nın Altın Çağı’nı yöneten kraliçe Tamara’ya ait olan Tamara Odaları eski zamanlarda din adamlarının inziva alanıdır. Hemen yanı başında 15 dakika mesafede de 60 metreden aşağı dökülen Suatan Şelalesi bulunmaktadır.

20.   Şirata Buzul Gölü

Şavşat ilçesinde bulunan iki küçük buzul gölü buradadır. Bulmak biraz zor olacağı için koordinatları burada paylaştık. 41° 22' 24.45" N  42° 29' 57.25" E

Artvin’de Ne Yenir?

Katmer, erişte, kete, silor, hınkal, fetir, çırığ, cimur, dügmaç, kançlama ve mafiş lokum yemeden de Artvin’den sakın dönmeyin.

 

İnstagramdan bizi ve fotoğraflarıyla yazımıza destek olan gezginlerimizi takip etmeyi de lütfen unutmayın. 

https://instagram.com/edizverdioglu

https://instagram.com/merveesakk

https://instagram.com/caglaaokten

https://instagram.com/selinnnoguz

https://instagram.com/ulkuyuuksel

https://instagram.com/adem_baylar

Galeri

Türkiyenin Gezginleri

Türkiyenin Gezginleri

Üyelik Tarihi: 30/05/2019

 

Yorum yapmak için giriş yapınız.